sihu
Vsebina
Novice

Varilni odpad ali enološki pripomoček?

Ko na žičnem kolutu v vaši MIG/MAG varilni napravi zmanjka žice, ne ostane nič drugega, kot prazen kolut. Po navadi to ni nič drugega kot običajen kovinski odpad.  Toda njegova simetrična oblika buri domišljijo uporabnika, kako iz tega odpada narediti kaj uporabnega, koristnega. Zamisel o koristni uporabi odpada se je porodila varilcem v ladjedelnici Aker Yards Helsinki. Nastal je izdelek, kakršnega potrebuje vsak dom: stojalo za buteljke. Takšno stojalo lahko iz praznega žičnega koluta zvari vsakdo.

Varilna naprava lahko koristi uporabniku na več načinov. Če je, na primer, varilec tudi poznavalec in ljubitelj vin, obstaja priročna rešitev za shranjevanje vin v vsakem »Kempact-u ali drugi MIG varilni napravi«. Ko na žičnem kolutu zmanjka žice, lahko prazen kolut in nekaj povezovalnih delov zvarimo v stojalo za buteljke, ki bo zagotovo pritegnilo vsaj pozornost, najverjetneje pa tudi kakšno pripombo »AAHH« ali »OOHH«.

Kot rečeno, se je ideja za takšno uporabo praznih kolutov rodila varilcem v ladjedelnici Aker Yards Helsinki. Reže med radialnimi vezmi so popolne za 750 ml buteljko. Radialne vezi so tako močne, da varno in trdno držijo polne buteljke vina. Vsak kolut ima prostor za osem buteljk, ki so lepo razporejene okoli središča koluta. Struktura koluta trdno in varno drži buteljke in se jo z lahkoto zamenja za avantgarden dizajn.

Dodatna korist stojala za buteljke je prijaznost do okolja, saj je narejena izključno iz recikliranih materialov. Poleg praznega koluta lahko tudi ostale potrebne sestavne dele najdemo kot odpadni material na tleh vsake delavnice.

Gradnja stojala za buteljke se začne, ko zmanjka žice. Namestite nov kolut, starega pa shranite. Z napravo, katere kolut ste zamenjali, lahko varite naprej. V tem primeru uporabljamo KempactTM MIG 2530 varilni izvor, ki je primeren za delavnico in industrijo. Da zvarite stojalo, lahko uporabite varilno žico premera 0,6-1,0 mm in zaščitni plin čisti CO2 ali mešanico Argon/CO2 z 18 %CO2.

Na Kempact MIG 2530 varilni napravi lahko uporabljamo dva tipa kolutov, toda za naš namen uporabimo večjega, to je 15 kg s premerom 300 mm. Ta del je namenjen osnovnemu delu stojala – prostoru za buteljke.

Vezi na vsaki strani uporabimo tudi kot nosilne ročke. V tem primeru so izdelane iz jeklene palice premera 8 mm, vsaka ima dolžino 740 mm. Palice so na sredini ukrivljene z uporabo cevi premera 90 mm. Po potrebi uporabite plamenski gorilnik za lažje upogibanje.

Ukrivljene noge za stojalo so izdelane iz ploščatega jekla. Za naš model je le-to debeline 3 mm, širine 20 mm in dolžne 460 mm. Primerne so tudi druge vrste ploščatega jekla, ki ga najdete na tleh delavnice. Točnost dimenzij ni bistvena.

Za podnožja, ki jih namestimo na konce ukrivljenih nog, uporabimo kakršne koli male kovinske dele. V tem primeru uporabimo okrogle ploščice, ki ostanejo pri rezanju pločevine. Te so odlične za ta namen.

Ko stranske palice oz. loke zvarimo na ukrivljene noge in na kolut, dobimo trdno strukturo stojala. Takšno stojalo za buteljke je kompaktno, močno in stabilno, tudi ko je napolnjeno z osmimi buteljkami vina.

Končno barvanje da stojalu videz kakovostnega in estetskega izdelka, in nihče se ga ne bo branil tudi pri najbolj svečani večerji.

Ne nazadnje stojalo za buteljke ni le navaden gospodinjski ali enološki pripomoček – za seboj ima zelo pestro zgodovino, saj prihaja iz KempactMig varilne naprave.

Napotki za izdelavo

Zberite potrebne dele: prazen žični kolut, ploščato jeklo za noge, kovinske dele za podnožje ter palice za stranice.

  • Velik (15 kg) kolut s premerom 300 mm uporabimo za prostor za buteljke. Kolut mora biti s kratkimi radialnimi vezmi, katerega namestitev v varilni izvor potrebuje poseben adapter.
  • Ploščato jeklo ukrivimo. Po potrebi segrejemo z uporabo plamenskega gorilnika.
  • Stranske palice ukrivimo z uporabo 90 mm cevi. Njihova dolžina mora biti enaka premeru koluta. Za lažje ukrivljanje uporabimo plamenski gorilnik.
  • Zberemo vse dele, ki jih potem zvarimo v stojalo za buteljke. Vse dele najdemo v delavnici kot odpadni material.
  • Podnožja pritrdimo na ustrezno mesto in jih zvarimo na noge.
  • Pred varjenjem žičnega koluta označimo varilne točke na kolutu in na nogah. Točke naj bodo na sredini med radialnimi vezmi.
  • Stranske palice privarimo na ukrivljene noge. Paziti moramo, da so točke varjenja čim bolj enake.
  • Nato zvarimo stranske palice še na kolut in tako zagotovimo trdno strukturo stojala. Na koncu stojalo še pobarvamo.

PIŠKOTKI
Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".

Več o tem.
Ne strinjam se Strinjam se