sihu
Vsebina
Novice

Multifunkcijska CNC naprava MicroStep

Pri kupcu Riko Ekos d.o.o. iz Malega Loga smo uspešno inštalirali in predali v obratovanje večopravilno CNC napravo MicroStep.

Podjetje Riko Ekos d.o.o. se ukvarja s proizvodnjo strojev in naprav za sortiranje komunalnih in industrijskih odpadkov, stiskalnic, transporterjev, in podobnih naprav ter opreme za vzdrževanje cest.

CNC naprava je v prvi vrsti namenjena plazemskemu in plamenskemu rezanju. Poleg tega pa omogoča tudi pripravo zvarnih robov s plazmo do kota 50° (5 osna plazemska rotacijska rezalna glava oziroma ROTATOR) in vrtanje lukenj ter rezanje navojev.

V osnovi je CNC stroj sestavljen iz:

  • Osnovna konstrukcija stroja tipa MG s portalom, na katerem so 3 obdelovalna orodja oz. glave.
  • Podstavne mize 6100 x 2600 mm s segmenti za odsesovanje (mikroprocesorsko krmilje in nadzor delovanja sesalnih loput).
  • Plazemski izvor Kjellebrg HiFocus 280i z avtomatsko plinsko konzolo in ekspertnim sistemom za določanje vseh rezalnih parametrov.
  • Odsesovalno filtrska naprava TEKA ZPF 8H, 11 kW
  • Plazemska rotacijska glava za pripravo zvarnih robov (V, K, X). Priprava rezalnega načrta za pripravo zvarnih robov je povsem avtomatizirana in podprta z ekspertnim sistemom. Operater izbere samo konturo, za katero želi pripraviti zvarni rob in definira vrsto in kot zvarnega roba. Rezanje je nato avtomatsko, vključno z avtomatskim višinskim vodenjem, zasnovanim na principu merjenja napetosti obloka tako za pravokotno rezanje kot tudi pod kotom.
  • Plamenski gorilnik za rezanje do debeline 150 mm.
  • Orodje za vrtanje lukenj premera 3-40 mm zmenjavo obdelovalnega orodja. Zalogovnik z 8 orodji je nameščen na koncu stroja in je zaščiten pred obrizgi pri rezanju. Vrtanje lukenj in rezanje navojev je povsem avtomatizirano in prav tako podprto z ekspertnim sistemom.

Večopravilnost stroja je popolna. To pomeni, da je prehod iz enega postopka obdelave v drugega povsem avtomatiziran in ni potrebno ustavljanje stroja, ponovno nalaganje programov, itd… Stopnja avtonomnosti naprave je torej zelo visoka. Vrstni red različnih postopkov obdelave je logičen: najprej vrtanje, rezanje navojev in šele nato plazemsko ali plamensko rezanje.

Naprava omogoča kupcu izvajanje vseh potrebnih delovnih operacij na njegovih obdelovancih na enem samem stroju, kar pomeni velik prihranek časa in stroškov; skratka dvig produktivnosti, kakovosti in učinkovitosti proizvodnje ter posledično višjo konkurenčnost njegovih izdelkov.