sihu
Vsebina
Novice

Kemppi MicroTack funkcija za hitro spenjanje CrNi pločevine

Kemppi je lani trgu predstavil dve novi varilni napravi: MasterTig MLS 3000/3003 ACDC. Trifazna izvora sta namenjena za varjenje po TIG in MMA postopku ter nudita varilcem posebne funkcije kot sta MicroTack in MIX TIG.

Skupno spenjanju in točkovnega varjenja je, da za spoj materialov rabimo kratek in hkrati močan tokovni impulz. Ta funkcija je primerna posebej za težja opravila pri katerih je potreba po spenjanju tanjših materialov med seboj ali različnih debelin med seboj.

Prednost spenjanja "MicroTack"  je  predvsem lahka izvedljivost in zelo majhnem vnosu toplote v material.

Pri spenjanju ("heftanju") dveh materialov se naredijo majhni točkovni zvari, ki združujejo obdelovanca med seboj. Šele po tem sledi glavno varjenje. Čeprav so za varjenje, spenjanje,  večinoma potrebni  manjši spoji, le ti upočasnjujejo proces varjenja in povečujejo nevarnost varilnih napak. 
Posebej pri varjenju tankih pločevin  lahko pride pri spenjanju  do termičnega preobremenjevanja materiala ter deformacij na zvarih kar posledično pomeni slabšo kakovost končnega izdelka. Po drugi strani prihaja  zaradi povečanega toplotnega vnosa  do ukrivljanja pločevine in nastanka zračnih rež.

MicroTack - revolucionarno spenjanje ("heftanje")

Kemppi je razvil dolgo pričakovano funkcijo za spenjanje: MicroTack. To funkcijo ponujajo varilne naprave: Kemppi MasterTig MLS 2300 ACDC,  MasterTig MLS 3000 ACDC in MasterTig MLS 3003 ACDC. Po besedah Tuoma Mattile, vodje razvojnega oddelka za Mastertig, je funkcija "MicroTack" kos tudi najtežjim varilnim nalogam in daje zavidljive rezultate. "Nadvse pozitivni komentarji nad funkcijo so nas zelo razveselili. Ti potrjujejo, da smo  na trg varilne opreme dali nekaj, kar je bilo dolgo pričakovano." "Nekaj naših kupcev je v  določenem časovnem obdobju imelo možnost preizkusiti omenjene varilne naprave. Povratne informacije, tudi glede splošnih varilnih lastnosti, so bile zelo pozitivne", poroča Tuomo Mattila.

MicroTack olajša mehanizirano varjenje

Pri proizvodnji novih MasterTig naprav je Kemppi sodeloval še s podjetjem Rämö Oy iz Imatre na Finskem. Tam so bile funkcije nastavljene ter preizkušene v realnih pogojih, da bi bile kos zahtevam končnih kupcev. Tommi Äikää je zadolžen za obdelavo pločevine v podjetju Rämö in razlaga, kako funkcija "MicroTack izboljša kvaliteto spenjanja in, da je odstotek napak reduciran na minimum, posebej pri mehaniziranem varjenju. "Prej smo za spenjanje uporabljali klasičen TIG postopek, kar je vedno dobro delovalo. Zdaj delno stavimo na mehanizirano varjenje za izdelavovzdolžnih zvarov, pri čemer se je zahteva po točnosti obdelave pločevine povečala'', razlaga Äikää. Po besedah Äikää zagotavlja MicroTack visoko kvaliteto in je zelo primeren za mehaniziranovarjenje, saj tako narejeni zvari na končnem izdelku niso vidni.

Äikää poudarja, da se postopek spenjanja s pomočjo MicroTack funkcije lahko izvede zelo hitro, kar pripomore k višji rentabilnosti.

MasterTig je naprava polna varilnih funkcij

"Čeprav je MicroTack inovacija novih MasterTig varilnih naprav, je funkcija le ena izmed mnogih.  Na splošno predstavljajo MasterTig varilne naprave zadnje in najnovejše stanje   na področju varilne tehnike“, poudarja Mattila. Po besedah Mattile Kemppijevi novi MasterTig varilni izvori ponujajo varilcu funkcionalnosti kot npr: zadosten izmenični ali enosmerni varilni tok, pulzno varjenje, daljinska regulacija in Minilog.

''Na voljo sta dva različna panela: ACS ponuja vse osnovne funkcije medtem ko panel ACX ponuja tudi razširjen nabor funkcij kot so Minilog, MicroTack in MIX TIG“, doda Matilla. MIX TIG je dodatna funkcija ki želi izstopati. Pri MIX TIG-u je izmenični tok kombiniran z enosmernim v ustreznem razmerju. Funkcija je primerna za varjenje aluminija. Pri izmeničnem toku nastaja dober čistilni efekt medtem ko enosmeren tok zagotavlja dobro penetracijo. Če je razmerje pravilno, med enosmernim in izmeničnim tokom, dobi varilec perfekten oblok za varjenje materialov različnih debelin in za izdelavo kakovostnih zvarov.

PIŠKOTKI
Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".

Več o tem.
Ne strinjam se Strinjam se